Recept č.4 - DÝŇOVÉ NOKY

02.11.2018 00:00
DÝŇOVÉ NOKY

500 g očištěných brambor 
500 g očištěné máslové dýně
150 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
1 vejce
lžička soli
špetka muškátového oříšku

k podávání:
150 g slaniny
strouhaný parmazán

  1. Oloupané a nakrájené brambory nechte uvařit doměkka. Zvlášť uvařte i dýni. Obojí slijte a nechte dobře vychladnout, nejlépe přes noc.
    2. Větší hrnec naplňte vodou, osolte a začněte zahřívat, aby voda přišla k varu dříve, než dokončíte noky.
    3. Brambory a dýni prolisujte lisem na brambory nebo nastrouhejte na jemném struhadle. S ostatními surovinami smíchejte na jemné, nelepivé těsto. Pokud se lepí příliš, přidejte více hladké mouky. Pracujte rychle a zbytečně přípravu těsta neprodlužujte, jinak povolí.
    4. Vypracované těsto rozdělte na čtvrtiny, každou vyválejte na váleček silný asi jako palec a nakrájejte na centimetr široké špalíčky. Lehce je poprašte moukou, aby se k sobě neslepily. Na speciálním dřevěném prkénku můžete vytlačit drobné rýhy, anebo letmo narýhujte nočky vidličkou, anebo nic z toho nemusíte dělat. Všechny noky najednou pak vhoďte do vroucí vody a po chvíli promíchejte, abyste je odlepili ode dna. Jakmile vyplavou, vařte už jen minutu, pak je ihned děrovanou lžící nebo cedníkem vylovte.
    5. Zatímco se noky vaří, nakrájejte slaninu a zvolna ji ve velké pánvi osmahněte dozlatova. Uvařené a scezené noky vhoďte do pánve ke slanině a ještě zprudka půl minuty až minutu orestujte. Rozdělte na nahřáté talíře a posypte strouhaným parmazánem.

 

—————

Zpět