Recept č.1 - PORTUGALSKÝ DÝŇOVÝ DŽEM

02.11.2018 00:00

Portugalský dýňový džem

Ingredience:

1,2 kg netto dýně hokkaido nebo máslové
špetka soli
1 000 g až 1 200 g bílého cukru
šťáva z jednoho citrónu
šťáva z 1/2 malého pomeranče
asi 5 větších kusů celé skořice
6 lžiček mleté skořice

Postup:

Dýni oloupejte a odkrojte stopku. Opatrně rozpulte, lžící vydlabejte semínka a nakrájejte na menší kousky. Zalijte asi 1,5 litrem vody, přidejte trochu soli, celou skořici a dejte vařit do širokého kastrolu. Asi po 20 minutách, když dýně změkne a voda se částečně vypaří rozmačkejte dýni vidličkou nebo děrovanou naběračkou na kaši. Pokud chcete mít spíše dýňovu pastu rozmixujte ručním mixérem, jinak ale ponechte vyznít krásně zářivé kousky dýně. Přidejte cukr, citrónovou a pomerančovou šťávu a dále vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Ochutnejte a podle potřeby ještě přidejte cukr. Je nutné vystihnout správné množství přidaného cukru, džem tím získá lahodnou chuť.

Vyndejte celou skořici a pokud vám kousky zůstanou, určitě to nevadí, ale spíše jde o variantu jen opravdové zastánce výrazně skořicové chutě. Nakonec už jen vmíchejte mletou skořici. Zkontrolujte, zda džem houstne, pokud ne ještě povařte a plňte do čistých a vypařených sklenic. Skladujte v chladu a po otevření skleničky v ledničce.

 

—————

Zpět