NĚCO SLANÉHO K VÍNU, PIVU A NEBO JEN TAK NA SVÁČU

11.06.2019 13:42
  • Slané pečivo s kurkumou :

hladká mouka                         600 g
Hera                                         1 ks
mléko                                       10 PL
droždí                                       1 ks
špetka cukru
sůl                                             1 ČL
kurkuma                                  ½ ČL
medvědí česnek                       1 ČL
vejce na potření
Z mléka, cukru a droždí – kvásek.  Ostatní promícháme s moukou, přidáme Heru, kvásek a zpracujeme v těsto- necháme vykynout. Z těsta děláme tyčinky, čtverečky, šneky, …. . Potřeme vejcem a dáme upéci .

 

  • Jemný toastový chléb s kurkumou :

hladká mouka                         165 g
polohrubá mouka                   165 g
špetka soli
droždí                                       20 g
smetanový jogurt                    150 g
mléko                                       150 ml
vejce                                         1 ks
kurkuma                                  ½ ČL
cukr krupice                            1 ČL
olej na potření
Smícháme tekuté suroviny s droždím, kurkumou a cukrem.  Přidáme do mouky se solí a vytvoříme těsto. Necháme vykynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta vytvarujeme bochník, vložíme ho do vymazané formy a necháme opět kynout, dokud nezačne vystupovat asi 1 až 2 cm nad okraj.  Předehřejeme troubu na 250oC a za 10 min do ní chleba vložíme, po 10 min teplotu snížíme na 220 oC a dále pečeme 10 min na 200 oC.
Celkově pečeme asi 45 minut, poté ho vyklopíme a necháme vychladnout.

 

 

  • Makové krekry s kurkumou a slunečnicovými semínky:

Co potřebujeme (na 1 plech):
 *   250 g hladké (celozrnné) mouky
 *   30 g máku
 *   2 lžičky kurkumy
 *   2 lžičky jemné mořské soli pro slanou verzi, pro jemnou jen jednu
 *   120 g másla
 *   5 – 6 lžic vody
 *   vajíčko na pomazání
 *   slunečnicová semínka
Odvážíme máslo a nakrájíme na kostičky. Smícháme se všemi dalšími ingrediencemi, akorát slunečnicová semínka a vejce si necháme na konec na ozdobení sušenek. Vypracujeme těsto a dáme ho do lednice ztuhnout.
Z těsta můžeme klasicky vykrajovat tvary.
Když máme tvary naskládané na plechu vyloženém pečícím papírem, každý kousek potřeme rozšlehaným vajíčkem. Poté ještě na každý kousek nasypeme pár slunečnicových semínek.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 20 – 30 minut, dle tloušťky těsta.

 

  • Lněné sušenky s kurkumou a sýrem:

Lněné sušenky se hodně osvědčily jako součást svačinové krabičky do práce. Tahle verze s kurkumou je ještě zdravější, má nádhernou barvu a vytáhnout tyhle sušenky na posilněnou je jedna velká radost.

Co potřebujeme (na zhruba 1 plech):
 *   65 g lněného semínka
 *   150 g  hladké (celozrnné) mouky
 *   40 g strouhané mozzarelly
 *   80 g másla
 *   4 lžíce bílého vína
 *   2 lžičky kurkumy
 *   1,5 lžičky soli, třeba himalájské
 *   sýr na posypání, pokud chceme

Máslo odvážíme a necháme povolit. Lněné semínko pomixujeme – nepotřebujeme mouku, spíš něco jako šupinky. Smícháme všechny suroviny a vytvoříme těsto. Pokud se vám zdá směs příliš suchá, stačí kápnout o něco víc vína. Výsledné těsto bude docela hrubé, ale půjdou z něj vykrajovat tvary úplně bez problému.

Těsto uložíme do lednice, aby ztuhlo. Když je tužší, stačí rozválet a vykrájené tvary skládat na plech vyložený pečícím papírem. Na každou sušenku můžeme dát mini hromádku strouhaného sýra a kdo má rád slanější, přidá pár zrnek soli.

Pečeme v troubě předehřáté na 170 oC, hruba 30 – 40 minut. Zase nám jde o to pěkně sušenky vysušit.

—————

Zpět