RECEPTY z březnové velikonoční soutěže

:-) Tady máte výběr z šesti nejlepších receptů z celkem 42, které jste mi poslali do soutěže o sadu náramků z drahých kamenů. Vyzkoušejte, oživte si velikonoční stůl a pak odhlasujte, který se Vám líbil a chutnal nejvíc ;-)
Snažila jsem se podle svého nejlepšího vědomí a svědomí vybrat pro Vás to nejzajímavější od každého chodu, abyste tu měli slané, slakdé, beránka, polévku i cukroví a všech šest receptů jsem sama vyzkoušela, abych věděla, že jsem vybrala správně ;-) Mám tu svého favorita a uvidíme, co vyhraje u Vás ;-)
 
Vítěze si na konci hlasování představíme a obdrží ode mě cenu ;-)
 
***
 
RECEPT ČÍSLO 1
 

Koláč s bylinkami a fetou

450 g spařeného nasekaných bylinek

( kopřivy, špenát, kozí noha, medvědí česnek, popenec... )

1 svazek hladkolisté najemno nasekané petržele

1 velká najemno nakrájená cibule

2 stroužky utřeného česneku

2 lžíce olivového oleje

4 velká vejce

300 g sýru feta

2 lžíce nasekaného čerstvého kopru

čerstvě namletý černý pepř dle chuti

1 balení listového těsta + olivový olej na potření

*

Nejprve si v hrnci se silným dnem spaříme za stálého míchání bylinky na menším množství vody. Slijeme, necháme okapat na sítku, jemně, ale důkladně rukou vymačkáme přebytečnou vodu.

Pak překrájíme na menší kusy a vložíme do mísy.

Přidáme všechny zbylé ingredience náplně – vejce, sýr, petržel, kopr, pepř, česnek, cibule – a promícháme, aby se vše dobře spojilo.

Listové těsto si rozdělíme na dva kusy a rozválíme, aby bylo tenké pár milimetrů, jeden díl vložíme do zapékací obdélníkové mísy a přetáhneme přes okraje.

Vlijeme náplň a přikryjeme druhým dílem rozváleného těsta, které nazdobíme, vykrájíme ozdoby ( podle inspirace ) a posypeme sezamem. Okraje dobře zmáčkeneme, utěsníme.

Vršek těsta potřeme olivovým olejem s rozdrceným česnekem.

Pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C  - tedy přibližně 45 minut.

_____________________________________________________________________________

 

 

 

RECEPT ČÍSLO 2

 

Beránci z kynutého těsta

Na těsto: 
• 500 g polohrubé mouky 
• 42 g čerstvého droždí 
• 80 g cukru 
• 180 ml vlažného mléka 
• 100 g másla 
• 3 žloutky 
• špetka šafránu 
• špetka soli

Na obložení:
• 1 plechovka meruňkového kompotu 
• 150 g hrubé mouky 
• 150 g másla 
• 100 g krupicového cukru 
• 3 lžíce strouhaného kokosu 
• 1 žloutek 
• 2 lžíce mléka 
• 1 lžíce moučkového cukru

1. Mouku prosejeme do mísy, uprostřed vytvoříme důlek. Smícháme droždí, cukr a mléko, směs nalijeme do důlku a trochu přikryjeme moukou. Necháme 15 minut odpočívat.

2. Máslo, žloutky, šafrán a sůl přidáme do mísy a vše zpracujeme na hladké těsto, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme dalších 30 minut odpočívat. Poté na pomoučeném vále pořádně prohněteme, opět přikryjeme a necháme ještě 40 minut odpočívat.

3. Znovu propracujeme a těsto rozdělíme na 8 částí, které vyválíme na asi 0,5 cm silné placky. Podle šablony z každé placky vyřízneme beránka a z odřezků mu vyrobíme uši, očička a nožky. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem.

4. Meruňky necháme okapat, nakrájíme na proužky a rozdělíme rovnoměrně na beránky (vynecháme hlavu a nohy). Ze změklého másla, cukru,mouky a kokosu vytvoříme drobenku a posypeme meruňky na beráncích.

5. Žloutek promícháme s mlékem a hlavu a nohy beránků směsí potřeme. Beránky pečeme 12 až 15 minut, poté vyjmeme z trouby, necháme vychladit a posypeme moučkovým cukrem.

_________________________________________________________________

 

RECEPT ČÍSLO 3

 

Velikonoční řecký cop
•    60 g droždí, 
•    1/8 l vlažného mléka,
•    100 g cukru
•    1 kg polohrubé mouky
•    špetka soli
•    nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
•    1/4 l vlažné vody
•    200 g sezamových semínek
•    5 vajíček natvrdo, obarvených na červeno
•    1 bílek
•    olej a sezamová semínka na plech

Droždí smícháme s mlékem, cukrem a necháme 10 minut kynout. Přidáme 125 g prosáté mouky a přikryjeme. Necháme na teplém místě kynout do druhého dne. Plech vymažeme olejem, hustě posypeme sezamovými semínky.

Kvásek smícháme s ostatní moukou, přidáme sůl, pomerančovou kůru, vodu a mísíme nejmíň 10 minut. Upleteme silný cop. Přitlačením upevníme a spojíme. Vejce vmáčkneme kolmo do copu, potřeme žloutkem a posypeme sezamovými semínky, přikryjeme a necháme 3 hodiny kynout. Troubu vyhřejeme na 200°C. Velikonoční cop pečeme 50 minut.

_________________________________________________________

 

RECEPT ČÍSLO 4

 

KARAMELOVÝ BERÁNEK S KRÉMEM A KVĚTY

100g krystalového cukru

1dcl horké vody

6 vajec

150g moučkového cukru

240g hrubé mouky

1/2 balíčku prášku do pečiva

50g mletých ořechů, tuk a hrubá mouka na formu

*
Na pánvičce rozpustíme krystalový cukr na karamel, zalijeme horkou vodou, a za stálého míchání rozvaříme.
Žloutky, moučkový cukr a karamel ušleháme do husta. V mouce rozmícháme kypřící prášek a mleté ořechy.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který střídavě s moukou postupně vmícháme do směsi. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy, a v mírně teplé troubě upečeme dokud není suchá špejle.

Beránka necháme vychladnout vleže, pak rozřízneme od hřbetu dolů na dvě půlky ( opatrně ). Spojíme opět k sobě pomocí karamelového krému z másla, karamelového salka a drcených mandlí. Beránka ozdobíme zbytkem krému ( oči, vlna, rohy nebo pomažeme celého ) a postavíme do na tác, kde ho ještě ozdobíme natrhanými květy, které seženeme ( petrklíče, sedmikrásky, macešky... ).

____________________________________________________________________

RECEPT ČÍSLO 5

Linecké s barevnými vitrážemi

  • 200 g hladké mouky

  • 100 g polohrubé mouky

  • 100 g moučkového cukru

  • 200 g másla

  • 1 vejce

  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry

  • 1 balíček tvrdých barevných bonbonů

1.Z prosáté mouky, promíchané s moučkovým cukrem, pokrájeného másla, vejce a citronové kůry zpracujeme těsto.

2.Z těsta vytvoříme váleček, zabalíme ho do potravinové folie a necháme v chladu odležet nejlépe přes noc.

3.Bonbony vybalíme z obalů, rozdělíme je podle barev a v hmoždíři postupně nadrtíme. Z papíru si připravíme malé kornoutky. Kornoutky naplníme drtí z bonbonů.

4.Troubu předehřejeme na 180°C, plechy vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na o něco vyšší plát než při pečení lineckého cukroví a vykrajujeme tvary – kolečka, kosočtverce, obdélníky. Z vykrojených tvarů ještě vykrojíme středy a přeneseme cukroví nožem na plech.

5.Pečeme ve vyhřáté troubě asi 5 – 6 minut (cukroví by mělo být ještě hodně světlé), vytáhneme plech z trouby a středy cukroví vyplníme opatrně drtí z bonbonů. Dopečeme další 2 až 3 minuty.

6.Cukroví stáhneme z plechu i s pečicím papírem a necháme je úplně vychladnout, teprve pak je opatrně sundaváme z papíru.

Vykrajujte větší tvary, čím menší výplň, tím hůř se plní. Neplňte drtí ve vysoké vrstvě, přetekla by na okraje cukroví. Do okrajů sušenek vykrojíme dírku - né příliš do kraje, ať těsto poté udrží váhu ozdoby, po upečení otvorem protáhneme mašli a pověsíme je jako ozdoby. ;-)

____________________________________________________________________

RECEPT ČÍSLO 6

Králičí velikonoční ze Španěl

(polévka)

450 g králičího masa

2 stroužky česneku

2 ks cibule

200 ml červeného vína

1 ks bobkový list

2 l studené vody

2 ks mrkve

150 g bílého zelí

2 ks brambor

120 g bílých fazolí - použijte z plechovky

2 ks hřebíčku

3 špetky soli

sušené švestky

*

Maso nakrájejte a dejte je do uzavíratelné misky.

Přidejte prolisovaný česnek, 1 oloupanou nakrájenou cibuli, bobkový list, víno, promíchejte a nechte přes noc v chladu.

Maso vyndejte, osušte a dejte do hrnce na cibuli do sklovata.

Přidejte oloupané, nakrájené brambory, hřebíček, očištěnou, nakrájenou mrkev, nakrájené zelí, švestky, zalijte vodou, osolte a přikryté vařte, až je maso měkké.

Do polévky přidejte scezené, propláchnuté fazole a vařte ještě 5 minut.

Dobrou chuť !