Velikonoční šťavnatá štóla

12.04.2019 17:54

Velikonoční šťavnatá štóla

Na těsto:

  • 500 g hladké mouky

  • 1 kypřící prášek do pečiva

  • 180 g cukru krupice

  • 2 vanilkové cukry

  • 150 g měkkého másla

  • 100 g jemně nastrouhaných ořechů

  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu

  • 1 špetka soli

  • 2 vejce

  • 250 g měkkého tvarohu

  • kandované ovoce ( višně, citrusová kůra )

  • 50 g rozinek a brusinek ( půl na půl )

  • barevné želé ( třeba medvídky )

  • kousky marcipánu

  • Na potření:

  • 20 g rozpuštěného másla

  • rum

  • Na posypání:

  • moučkový vanilkový cukr ( rozemletý krupicový )

 

Na vál dáme mouku, kypřící prášek, cukr krupici, vanilkové cukry, nakrájené měkké máslo, citronovou kůru, sůl, vejce a tvaroh.

Vše ručně propracujeme v hladké těsto. Do těsta teď zapracujeme ořechy, ovoce, rozinky a želé s marcipánem.

Poté těsto opět propracujeme a necháme asi 20 min.odležet.

Na pomoučněném vále vyválíme z těsta obdélník asi 2-3 cm silný a nyní vytvarujeme štolu. Štolu položíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme do předehřáté trouby. 

Po upečení ještě teplou štolu potřeme máslem s rumem a okamžitě posypeme cukrem. 

 

Dělám ji dvakrát ročně, je šťavnatá a voňavá a milují ji naprosto všichni! Přes rok odolávám a dělám ji opravdu jen o Velikonocích a Vánocích, aby neztratila kouzlo :-)

 

—————

Zpět